Make your own free website on Tripod.com


Home | Uvod | Program/Info | Koncept | Itinerer | Price iz varosi | Mediji | Utisci

 

 Sta je stampala stampa?

Pred prvo razgledanje beogradske varosi, organizovana je konferencija za stampu u organizaciji SO Stari grad i Turisticke organizacije Beograda. Ovoj konferenciji prisustvovalo je vise desetina novinara iz gotovo svih beogradskih redakcija. Na ovom mestu bice predstavljeni neki od novinarskih priloga posvecenih akciji razgledanja beogradske varosi.

POLITIKA, 24. jun 1999. (OBILAZAK BEOGRADSKE VAROSI): …Pored uobicajenog obilazenja Kalemegdanske tvrdjavu koju je poslednjih godinu dana organizovala Turisticka organizacija Beograda, sugradjani ce svake naredne subote pocev od 26. juna u 16 sati moci da obidju i staru beogradsku varos u Sancu. ...Razgledanje ovog starog gradskog jezgra organizovano je na inicijativu vise od 2.000 sugradjana koji su sa vodicima obilazili Kalemegdan. (J.P.)

GLAS JAVNOSTI, 24. jun 1999. (OBILAZAK STARE GRADSKE VAROSI): …Svake subote ce u besplatno trocasovno razgledanje zainteresovane voditi strucni vodici, a programom su obuhvaceni vazniji arhitektonski i drugi spomenici u istorijskom jezgru Beograda, od Knez Mihailove do Kosancicevog i Toplicinog venca. Kako je receno na jucerasnjoj konferenciji za novinare, poseban akcenat dat je poseti Sabornoj crkvi i ostacima stare Narodne biblioteke, a pripremljen je i poseban sajt na Internetu na kome se, osim obavestenja o akciji, mogu pronaci zanimljive price o ljudskim sudbinama i raznim dogodovstinama iz zivota Beograda s kraja 19. i pocetka ovog veka… (G.J.)

DANAS, 19. jul 1999. (RAZGLEDANJE BEOGRADSKE VAROSI): …Savet za ekologiju opstine Stari grad organizuje besplatno razgledanje starog dela Beograda, saznajemo u Informativnoj sluzbi ove opstine. Razgledanje tzv. beogradske varosi pocelo je pre dve nedelje. Angazovani su turisticki vodici Maja Stamenkovic i Branko Rabotic, koji zainteresovanima drze iscrpno predavanje o kulturno-istorijskim spomenicima. Obilazak traje 2-3 sata, a odziv gradjana je izuzetan, kazu u Informativnoj sluzbi… (K.S,)

Revija UNO, 20. jul 1999. (VISE OD VESTI: RAZGLEDANJE BEOGRADSKE VAROSI): …Obilazak beogradske varosi je nova akcija koju po specijalnom programu, pod pokroviteljstvom opstine Stari grad, vode strucni turisticki vodici Branko Rabotic i Maja Stamenkovic. Razgledanje Kalemegdanske tvrdjave, po zelji mnogih Beogradjana, prosirilo se u setnju beogradskom varosi, a poseban akcenat u programu dat je poseti Sabornoj crkvi, ambijentalnoj celini Ulice Kosancicev venac i ostacima stare Narodne biblioteke…

BAZAR, 6. avgust 1999. (OBILAZAK STARE GRADSKE VAROSI): …I ovog leta Turisticki savez Beograda organizovao je razgledanje starog Beograda i Kalemegdana u pratnji strucnih vodica. Subotom u 16 sati ispred Biblioteke grada Beograda okuplja se grupa koja krece na zanimljivo putovanje kroz istoriju, arhitekturu i kulturu starog jezgra nase prestonice… Interesovanje za ovu svojevrsnu ekspediciju je veliko, a zanimljivo je da medju zainteresovanima najvise ima Beogradjana. Oni koji krenu u ovo razgledanje sopstvenog grada nece se pokajati: saznace mnoge zanimljive podatke o ulicama kojima prolaze svakog dana, o zgradama koje su im do sada izlgedale obicne, saznace kako su gradjene, ko ih je i kako izgradio, kome su pripadale… U starom Beogradu gotovo svaka zgrada ima svoju pricu koja svedoci o nasoj istoriji i nacinu zivota nasih predaka… (R. Jovovic)

POLITIKA, 19. avgust 1999. (ZA URBANE AVANTURISTE: OTKRIJTE KOSANCICEV VENAC): …Nostalgicno putovanje u proslost starog Beograda vodici Maja Stamenkovic i Branko Rabotic zapocinju svake subote u 16 sati gde se ispred nekad otmenog hotela "Srpska kruna" okupljaju zainteresovani gradjani i krecu ka staroj beogradskoj varosi u Sancu. Spremni da odgovore na gotovo svako pitanje znatizeljnika, koji malo znaju o ovoj gradskoj cetvrti, vodici bukvalno "zatrpavaju" zanimljivom pricom mnoge turiste. Prvo nasta nailaze je Kosancicev venac ususkan medju modernim blokovima zgrada koji svojim dvoristima, kaldrmom i kucama cuva delic arhaicnih boja i atmosfere stare carsije… (J. Petrovic)

VIVA, septembar 1999. (SVETLOST IZ DUBINA): …Najzad, posle toliko vremena "cutanja", zahvaljujuci vrsnim vodicima i podrsci opstine Stari grad, mozemo da se otisnemo u proslost naseg glavnog grada cije je jezgro cinila rimska, pa austrijska, zatim turska carsija... Postajemo, s ponosom, ali i s grizom savesti zbog doskorasnje ravnodusnosti, turisti u svom gradu. U gradu punom starina, tradicije, tragova ljudskih stremljenja i zelja da se ide u korak sa svetom. Sa vrsnim vodicima Majom Stamenkovic i mr Brankom Raboticem, organizatorima ovog pohoda u proslost setamo po Beogradskoj varosi... Ostaje preporuka citaocima da sve ovo, u toku tri sata, sami dozive, bilo koje subote. Da se, bez utrosnog dinara (jer je ovaj organizovan pohod u proslost besplatan zahvaljujuci opstini Stari grad) duhovno obogate. I preporode. (Nada Mijatovic; snimci: Z. Krsljanin)

POLITIKA, 28-30. novembar 2000. (BESPLATAN OBILAZAK GRADA)
...Ta ziva rodna iskra krije se u muzici srpskog jezika i njom su nadahnute price o Beogradu, nasoj kulturi i izuzetnim ljudima. Tom energijom ispunjene su reci strucnih vodica, velikih entuzijasta, Maje Stamenkovic i Branka Rabotica koji bez obzira na vremenske prilike, svakog vikenda, Beogradjanima poklanjaju predavanje o njihovom gradu dok je bio varosica... Ljudi najrazlicitijeg zivotnog doba, kako ucenici tako i penzioneri, sa velikom paznjom slusali su vodice u bliskom caskanju. Neko je dosao prvi put, poneko je cest gost ovih besplatnih obilazaka koje nam poklanja opstina Stari grad. U obilju obavestenja o proslosti svoga grada posetioce se cude i odusevljavaju pojedinostima o rimskom periodu Beograda ili arhitektonskom stilu becke secesije. (M. Vulicevic)


Home | Uvod | Program/Info | Koncept | Itinerer | Price iz varosi | Mediji | Utisci

 

RAZGLEDANJE BEOGRADSKE VAROSI
© Branko
Rabotic 1999-2000-2001-2002-2003-2004-2005-2006