Home | Uvod | Program/Info | Koncept | Itinerer | Price iz varosi | Mediji | Utisci
   
 

 Beograd postaje prestonica Knezevine Srbije u vreme Mihaila Obrenovica: grb dinastije Obrenovic

 

 


Simbol starog Beograda: 
Kafana "Znak pitanja"
 (1823)

 


Ambijent iz prohujalih
 vremena: Kosancicev venac
 danasOpomena buducim generacijama:
 zgariste  Narodne biblioteke 
(1941)

 


Grupa Beogradjana na razgledanju varosi u pratnji vodica (snimio: Z. Krsljanin)
Beogradjani rado ucestvuju
 u akciji opstine "Stari
 grad"
 

 

Prag iza kojeg nastaju poredjenja...

Ulaz u ovaj prostor je svecan: otvoren, svetao, preliva se u rastuci, brzi grad. Unutra, senke su tamne boje, igraju po nemirnim platnima, iznenada svetle i umiru zavlaceci se u nemirni tok zabite ulice. Ako samo za senkom ide, pesak ce tu u gradu gde su mnoga platna siva i plavo modra i ravna, pronaci svetlo i senku: jedan mali, zaboravljeni komad…
(B. Milenkovic, Z. Petrovic)

Nadomak Beogradske tvrdjave, u susedstvu Kalemegdanskog parka, smestio se jedan od najstarijih gradskih ambijenata. Stari ulicni zastor, drvoredi i prostorni ambijent sa starijim privatnim zgradama i javnim gradjevinama vracaju nas u proslost naseg grada. Saborna crkva podseca nas da je bas ovde bio duhovni centar pravoslavnog Beograda u vreme stvaranja moderne srpske drzave. Secanja na vazne ustanove (prvi hotel, prva skola, prva stamparija, prva apoteka), ali i male i velike ljudske sudbine ponovo ozivljavaju. Nigde kao ovde pratimo hod beogradske gradjanske arhitekture tokom XIX veka: od zadovoljenih potreba sitnih sopstvenika za skrivanjem u svoj unutrasnji svet do njihovog pretencioznog isticanja sopstvenog uspeha i moci; od materijalno i umetnicki skromnog palanackog neimarstva do konstruktivno slozenije i stilski bogatije evropske arhitekture; od jednostavnih dela priucenih dundjera do osmisljenih projekata skolovanih i kreativnih arhitekata.

U nemirnom ulicnom toku uocavaju se svi oni oblici sto su ih ljudi skoro necujno i postepeno redjali, dodavajuci ih jedno uz drugo… Ususkan medju blokovima iz novijih vremena, Kosancicev venac - svojim isprekidanim tokom, kaldrmom, dvoristima i zgradama, sacuvao je bar delic arhaicne boje, mirisa i atmosfere. Svojim danasnjim izgledom, kao mesto izrazite melanholije gradskog pejsaza, on nas podseca na obavezu da ga ubuduce jos brizljivije cuvamo i o njemu svestrano razmisljamo. Ne samo zato, sto kao urbana celina poseduje istorijsko - dokumentarnu i estetsko - ambijentalnu vrednost. On je, pre svega, svedocanstvo tradicije ovog grada - materijalni okvir jednog drustva i vremena, koji danas ne bi trebalo da budu zaboravljeni.

A zgariste stare Narodne biblioteke najbolje nas opominje da se sa spaljenim knjigama, kao i izgubljenim, unistenim, devastiranim ili zanemarenim kulturnim spomenicima i dobrima, nepovratno gubi i neizmerivi deo sopstvene proslosti i kulturnog identiteta.

Setnja kroz staro jezgro grada nije, otuda, samo nostalgicno podsecanje na ono sto je Beograd nekada bio; ona je sjajan nacin da prepoznamo sta jeste Beograd danas i cemu tezi sutra. Zato se, mozda bas ovde i nalazi prag, iza kojeg nam se poredjenja sama namecu!

B.R.


Realizaciju akcije besplatnih razgledanja Beogradske varosi po posebnom programu, omogucila je SO STARI GRAD, Beograd.

Autori i vodici ovog programa razgledanja zahvaljuju se
na pruzenoj pomoci i strucnim savetima:

gdjici Mirjani BOZIDAREVIC, predsedniku SO STARI GRAD,
gdinu Jovanu KAZICU,
gdji Lilijani RATKOVIC-TRIFUNOVIC (Zavod za zastitu spomenika kulture grada Beograda) 
gdji Gordani GORDIC (Zavod za zastitu spomenika kulture grada Beograda),
gdji dr Gordani CVETKOVIC-TOMASEVIC, arheologu u penziji, 
gdinu mr Bojanu ZECEVICU. 


Akciju razgledanja Beogradske tvrdjave po posebnom programu podrzao je  
Zavod za zastitu spomenika kulture grada Beograda
 

Ovaj program razgledanja i nacin njegove realizacije su, po oceni Ministarstva prosvete Republike Srbije, korisni zai edukaciju skolske omladine kod nas. Svoje misljenje o projektu razgledanja Beogradske tvrdjave i beogradske varosi Ministarstvo prosvete (Odeljenje za plan i program) dalo je 20. oktobra 1999. godine (620-00-1/97-07). 

PRVO RAZGLEDANJE PO OVOM PROGRAMU OSTVARENO JE U SUBOTU, 26. JUNA 1999. GODINE.

 

Ovo je privatna prezentacija.
Ova verzija postavljena: 07/09/00.
Poslednja izmena: 26/01/05.
Autor sajta: BRANKO RABOTIC

Home | Uvod | Program/Info | Koncept | Itinerer | Price iz varosi | Mediji | Utisci

 

RAZGLEDANJE BEOGRADSKE VAROSI
© Branko
Rabotic 1999-2000-2001-2002-2003-2004-2005-2006-2007-2008