PRVI INTERNET SAJT POSVECEN BEOGRADSKOJ TVRDJAVI

AKCIJA BESPLATNIH RAZGLEDANJA JE OBUSTAVLJENA!
Privatno razgledanje, na srpskom ili engleskom jeziku, moze se i dalje naruciti na tel.
063 854.26.48.

1998-2009.
'Razgledanje Beogradske tvrdjave' predstavlja prvu masovnu akciju organizovane 
interpretacije spomenickog nasledja u nas, koja traje od 1998. godine.

 Razgledanje u pratnji strucnog vodica
   
Branko Rabotic 1998-200


English version

"Nadjoh najkrasnije mesto od davnine,
preveliki grad Beograd.
"

Despot Stefan Lazarevic (XV v.)

 

Home | Razgledanje | Istorija | Bilo je to... | Foto tura | Plan
Literatura
| Recnik fortifikacija  | Odjeci akcije  | Utisci ucesnika 

 

IN MEMORIAM

MAJA STAMENKOVIC (1947-2006)
Koautor i jedan od vodica 'Razgledanja Beogradske tvrdjave'.

Sve je pocelo u nedelju 28. juna 1998. godine. 

U okviru jednomesecne akcije Udruzenja turistickih vodica Srbije, tada smo prvi put priredili kompletno razgledanje Beogradske tvrdjave: Gornjeg i Donjeg grada. Nismo ni slutili da ce privremena akcija organizovanih obilazaka najznacajnijeg kulturno-istorijskog spomenika Beograda biti nastavljena i da ce naici na izuzetno i postojano interesovanje publike. Zahvaljujuci sponzoru, beogradskoj opstini "Stari grad", razgledanje je priredjivano svake nedelje tokom jeseni 1998. i cele 1999. godine. Akcija je bez prekida nastavljena i u 2000. godini! Priliku da tvrdjavu upoznaju uz tumacenje vodica iskoristilo je nekoliko hiljada Beogradjana, ali i gostiju glavnog grada.

Bili smo neposredni svedoci zivog interesovanja ucesnika razgledanja za proslost tvrdjavskih zidina. Mnogi od njih dolazili su u vise navrata. Bili su to ljudi razlicitih godista i nivoa obrazovanja, predstavnici gotovo svih profesija. Imali su, ipak, nesto zajednicko: iskreno su voleli Beograd i njegove spomenike. Zbog toga, interesovanje za ovu akciju nije omela ni agresija NATO pakta na Srbiju u prolece 1999. godine. Naprotiv, u krajnje nepovoljnoj atmosferi, u uslovima ratnog stanja u zemlji, uz zvuke sirena koje su objavljivale pocetak vazdusne opasnosti i uz povremene detonacije, broj ucesnika nedeljnih razgledanja cak se i uvecao! I dece je bilo vise nego inace, kao da su roditelji zeleli da njihova deca cuju ponesto o spomeniku, simbolu cudljive istorijske sudbine Beograda, bas u tim teskim trenucima. Tako je u prolece 1999. godine prica o tvrdjavi i njenim stradanjima tokom istorije, sticajem poznatih okolnosti, dobila novu dimenziju. Srecom, bilo je to samo privremeno.

Jos uvek sa istim zadovoljstvom setamo sa nasim sugradjanima stazama Beogradske tvrdjave. U medjuvremenu, o ovoj akciji objavljen je veliki broj tekstova u stampi i medijima, Knjiga utisaka ucesnika razgledanja puna je od korice do korice, a ovo je vec peta (!) verzija prezentacije akcije besplatnih razgledanja na Internetu.

Trudili smo se da je, uprkos svojim skromnim tehnickim znanjima, uradimo sto sadrzajnije, sistematicnije i kvalitetnije. Nase dosadasnje sajtove posetilo je preko 20.000 posetilaca, sto pokazuje da je i ovaj nacin informisanja postao u nasoj sredini veoma znacajan.

Ostaje Vam da prelistate stranice ovog sajta, kopirate sto god vam se ucini zanimljivim i, mozda, saznate po nesto novo.

I, naravno, ocekujemo Vas na Beogradskoj tvrdjavi i ove godine!

Maja Stamenkovic
Branko Rabotic 

Realizaciju akcije besplatnih razgledanja Beogradske tvrdjave po posebnom programu, omogucila je SO STARI GRAD, Beograd.

Autori i vodici ovog programa razgledanja zahvaljuju se
na pruzenoj pomoci i strucnim savetima:

gdinu Jovanu KAZICU, 
gdjici Mirjani BOZIDAREVIC, predsedniku SO STARI GRAD,
gdinu dr Marku POPOVICU (Arheoloski institut),
gdinu Aleksandru IVANOVICU (Muzej grada Beograda),
gdji Lilijani RATKOVIC-TRIFUNOVIC, 
gdinu mr Bojanu ZECEVICU, 
gdji Radmili VASILJEVIC,
kao i strucnim saradnicima Zavoda za zastitu spomenika kulture grada Beograda.

Ovaj program razgledanja i nacin njegove realizacije su, po oceni Ministarstva prosvete Republike Srbije, korisni za edukaciju skolske omladine kod nas. Svoje misljenje o projektu razgledanja Beogradske tvrdjave i beogradske varosi Ministarstvo prosvete (Odeljenje za plan i program) dalo je 20. oktobra 1999. godine (620-00-1/97-07)

Akciju razgledanja Beogradske tvrdjave po ovom programu podrzao je: 
Zavod za zastitu spomenika kulture grada Beograda.

Program i nacin realizacije akcije 'Razgledanje Beogradske tvrdjave' u potpunosti su uskladjeni sa ciljevima i principima iz predloga Povelje ICOMOS-a o interpretaciji spomenickog nasledja i kulturno-istorijskih lokaliteta. Download

Godinu dana posle (1998-1999)...
Kako je sve pocelo? Procitajte tekst objavljen na nasoj prvoj prezentaciji povodom godisnjice odrzavanje akcije razgledanja Beogradske tvrdjave u junu 1999. godine.

Posetioci o nasem sajtu

"Uzivala sam u ovoj virtuelnoj setnji kroz Beograd, njegove prizore i ispricane price. Slucajno pronadjeni site sam naravno poslala svojim prijateljima u inostranstvo. Njihove reakcije su bile najpre iznenadjenje a zatim i odusevljenje cemu je doprinela ova vrlo uspesna i nadahnuta web prezentacija naseg lepog grada. Cestitam. 
MILICA PETROVIC, profesor engleskog jezika  (17. maj 2000)".

"Postovani gospodine Branko i gospodjo Majo,
Vasa skola je jedina u kojoj zelimo da budemo ponavljaci. Veoma smo uzivali u dvema setnjama koje ste nam priredili (subota i nedelja). Bile su zaista divan izlet kroz istoriju sopstvenog grada. Beogradu (a jos vise Beogradjanima) je ovakva manifestacija neophodna. Obe ove setnje cemo svakako preporuciti svim nasim prijateljima, kako onim u gradu, tako i onima koji su van njega, a imaju pristup internetu. Drago nam je da smo, nakon obilaska mnogih tvrdjava, i nasu tvrdjavu obisli na pravi nacin. Bilo bi nam veoma drago kada biste vase setnje prosirili i na druge znamenite delove grada. Sve pohvale vasoj internet prezentaciji. Ne mozemo da ne primetimo brzinu azuriranja ove male skole za velike majstore!
Videcemo se uskoro opet. S postovanjem,
'magistri starogradskih nauka'
RADMILA TODOROVIC-BABIC
VLADIMIR BABIC (27. jun 1999)".


NOVO!
POTRAZITE U KNJIZARAMA OD OKTOBRA 2010!
 

Branislav Rabotic
BEOGRADSKA TVRDJAVA
.
Istorija
* Planovi i skice
* Detaljni opisi spomenika * Prakticne informacije

Izdavac: INTERSISTEM KARTOGRAFIJA, Beograd
ISBN 978-86-7722-401-1
str. 96

OBJAVLJENO JE I IZDANJE NA ENGLESKOM JEZIKU!Molimo da nas obavestite o eventualnim greskama, 'mrtvim' linkovima ili problemima u pracenju ove prezentacije. 
Webmaster

Best view:   IE5.0/800x600

Ovo je privatna prezentacija.
Najnovija verzija:  01/09/00. Obnovljeno i redizajnirano: 05/09/04. Poslednja izmena: 23/12/06.
Autor sajta:  B. R
ABOTIC

Zvanican sajt JP 'Beogradska tvrdjava'
http://www.beogradskatvrdjava.co.yu/


FastCounter by bCentral

Ocenite ovaj sajt!
Od Vase ocene zavisi pozicija ove prezentacije (i Beogradske tvrdjave!) u okviru najvece selekcije 
web sajtova posvecenih zamkovima i tvrdjavama u svetu. Raspon ocena: 1 (min) - 10 (max).

Razgledanje beogradske varosi
 Posetite i ovu nasu prezentaciju (otvara se u novom prozoru).

 

Home | Razgledanje | Istorija | Bilo je to... | Foto tura | Plan
Literatura
| Recnik fortifikacija  | Odjeci akcije  | Utisci ucesnika