PRVI INTERNET SAJT POSVECEN BEOGRADSKOJ TVRDJAVIRazgledanje u pratnji strucnog vodica
   
© Branko Rabotic 1998-200


Home | Razgledanje | Istorija | Bilo je to... | Foto tura | Plan
Literatura | Recnik fortifikacija  | Odjeci akcije  | Utisci ucesnika 


Sta je stampala stampa?

Tokom proteklog perioda (od 1. juna 1998. do danas), bilo je dosta raznih priloga u stampi o akciji razgledanja Beogradske tvrdjave, posebno u dnevnim listovima POLITIKA, DEMOKRATIJA, GLAS JAVNOSTI, DANAS, BLIC, na RTS (Jutarnji program), 3. KANAL RTS, TV Studio B, Radio Beograd 202 i dr. Evo kracih izvoda iz nekih od novinarskih priloga:

POLITIKA, Medju nama, 14. jun 1998.
Setnja po staroj tvrdjavi u pratnji vodica bila je izuzetan dozivljaj za sve nas u grupi. Gospodja Maja STAMENKOVIC i gospodin Branko RABOTIC bili su kao vodici zaista besprekorni. Verujemo da nije lako tumaciti grad njegovim sugradjanima (pretpostavlja se da puno cinjenica vec znaju), a da to bude za slusaoce i novo i zanimljivo i poucno! Nadahnuto kazivanje gospodina Branka o burnim istorijskim dogadjanjima na beogradskoj tvrdjavi, njegova ziva prica o dobru i zlu koji su tako neraskidivo vezani za mesto nad uscem Save u Dunav i, narocito, njegovo strucno tumacenje arhitektonskih detalja u razvoju tvrdjave na Kalemegdanu, ucinili su da ovaj spomenik sada gledamo drugim ocima. I prica njegove koleginice, tako dobro uskladjena sa prostorom i vremenom o kojem se govori, ucinila je od jednog obicnog, turistickog razgledanja mnogo vise. Nije to bio samo cas istorije, niti profesionalno obavljen vodicki zadatak. Bio je to gest postovanja prema jednoj starini, iskazan mudro odabranim cinjenicama i - neskrivenom ljubavlju od strane tumaca. Zato smo i mi kao slusaoci i ucesnici dogadjaja, takva osecanja morali da primimo…

TANJUG, 29. jun 1998. 
Grupu su od Stambol kapije i Sahat kule u Gornjem gradu do Nebojsa kule u Donjem gradu predvodili strucni vodici, detaljno opisujuci nastanak i funkciju svakog dela tvrdjave. Prvi put Beogradjani su mogli da obidju ostatke Mitropolitskog dvora iz 15. veka (sagradjen u doba despota Stefana Lazarevica), koji su otkriveni poslednjih godina…

POLITIKA, 17. avgust 1998. 
Ovo je strasna stvar, kaze Milan. Da nije bilo ovog obilaska verovatno nikada ne bih ni saznao sta sve postoji u mom rodnom gradu. Medjutim, mislim da vodici grese sto i strance ne ukljuce u ceo program. Jer, bili bi zaprepasceni kada bi culi celu pricu o tvrdjavi, tvrdi Milan…

DEMOKRATIJA, 17. avgust 1998.
Mnogi ucesnici u razgledanju su nam rekli da im je prijalo da osveze i dopune znanje o tvrdjavi, njenom istorijatu i geopolitickom polozaju. Prijatno iznenadjuje i podatak da je u razgledanju ucestvovalo i dosta dece i mladih. Jelena Nikolic sa Dorcola je u razgledanje povela i svoje prijatelje iz Budimpeste. Jelena je imala i primedbu na izlaganje koje je, inace veoma detaljno, na trenutke bilo previse strucno sa mnostvom arhitektonskih detalja… Vodici su ipak razjasnili mnoge nedoumice i zablude Beogradjana i poznate objekte, pored kojih smo svi prolazili mnogo puta, ucinili blizim.

TV NOVOSTI, 12. maj 1999. 
(RATNO RAZGLEDANJE BEOGRADSKE TVRDJAVE: SETNJA KROZ VEKOVE) ...Sve ove, ali i mnoge druge zanimljive i veoma vazne vojne, istorijske i kulturne detalje koji se ticu Beogradske tvrdjave svake nedelje radoznalcima otkrivaju dvoje entuzijasta, turisticki vodici Maja Stamenkovic i Branko Rabotic… Gotovo cetvorocasovnu setnju kroz vekove ne moze da poremeti ni lose vreme, ali ni vazdusna opasnost, koja je pocela cim smo krenuli u obilazak. Vise od sto ljubitelja Beograda i istorije okupilo se prosle, suncane nedelje na zbornom mestu, pred Paviljonom Cvijeta Zuzoric… Cetvorocasovno upoznavanje sa istorijom tvrdjave zavrseno je na mestu gde je i pocelo. Svi posetioci dobili su i posebne, usmene diplome iz istorije i saglasili se sa jednim starijim gospodinom: bio je to raj za oci i dusu. (Tanja Nikolic Petrovic)

DANAS, 24. maj 1999. 
(MALA ISTORIJSKA CITANKA: CRKVENA ZVONA UMESTO SIRENE)... Neke Beogradjane rat je podstakao da bolje upoznaju svoj grad… Svake nedelje stotinak Beogradjana okupi se u 12 casova ispred Paviljona Cvijeta Zuzoric i sa vodicima (Brankom Raboticem i Majom Stamenkovic) krece u razgledanje najznacajnijeg spomenika Beograda… Posetioci su uglavnom Beogradjani koji nam u razgovoru objasnjavaju da zele da upoznaju tvrdjavu, da zele da zive normalno i u ova vremena i da je to lepa nedeljna setnja. To su nasi sugradjani razlicitih godista: stariji ljudi, roditelji sa decom, parovi, a tokom setnji pridruzuju se i mnogi znatizeljni prolaznici…

VECERNJE NOVOSTI, 31. maj 1999. 
(SETNJA POD UZBUNOM)... Vise desetina gradjana odazvalo se vec tradicionalnoj akciji da besplatno, uz vodica, nedeljom pre podne obidju sve znamenitosti Kalemegdana i upoznaju se sa zanimljivim detaljima iz istorije ove tvrdjave. Jucerasnji izlet protekao je uz zvuke sirena i nalete aviona NATO nad glavnim gradom. (Komentar uz snimak Z. Jovanovica)

BEOGRADSKE NOVINE, 4. jun 1999. 
(STAZAMA PROHUJALIH VREMENA) ...Svake nedelje Beogradjani i njihovi gosti sastaju se tacno u podne, bez obzira na vremenske uslove ili odnedavno i vazdusnu opasnost i krecu u razgledanje Beogradske tvrdjave… Setnja kroz istoriju ovog znamenitog utvrdjenja pocinje i zavsava se na istom mestu, ispred paviljona Cvijeta Zuzoric. Mozda se nekom moze uciniti da je povrsina od 50 hektara koju zauzimaju tvrdjava i Kalemegdan, kao park, previse za jedan nedeljni obilazak, ali to nije tacno. Po zavrsetku razgledanja jedno je sigurno - velike tajne i misterije krije ovaj prostor, koji ce i generacijama sto dolaze svedociti o prohujalim vremenima. (Dafina Dostanic)

VIVA, avgust 1999. 
(LUD SAM ZA BEOGRADOM) ... Zasto je mali Luka jednog nedeljnog prepodneva napustio igru sa drugarima i posao sa mamom i bratom na razgledanje Beogradske tvrdjave, koje vec vise od godinu dana priredjuje Turisticka organizacija Beograda uz sponzorstvo opstine Stari grad? - Zato sto me interesuje arhitektura iz proslosti - odgovorio je ne trepnuvsi i to napisao u Knjizi utisaka. A onda je upitao cika Branka, sme li da koristi parolu sa svoje majice na engleskom jeziku i, sa odobrenjem vodica (kojim je bio odusevljen, sto je takodje ostalo zabelezeno u knjizi kao njegov utisak) dopisao: I am crazy about Belgrade… Nikola Grubac, radnik u penziji, dosao je na razgledanje Beogradske tvrdjave po drugi put… jer sam gladan svega ovoga i voleo bih da ga je jos vise, rekao je. I Milan Obradovic, ucenik II razreda gimnazije ponovio je svoj obilazak. Smeje se i kaze: - Hocu da magistriram arheologiju i istoriju! Drugi posetioci nemaju takvu ambiciju, ali su tog julskog nedeljenog prepodneva, njih tridesetak, tri i po sata razgledali tvrdjavu. I s velikom paznjom, zastajuci kod pojedinih kamenih ostataka daleke proslosti, slusali izvanredno objasnjenje dva strucna vodica mr Branka Rabotica i Maje Stamenkovic… (Nada Mijatovic, fotoreporter: Z. Krsljanin)

BAZAR, 6. avgust 1999.
(IZBOR BAZARA: UPOZNAJMO BEOGRAD) ... Interesovanje za ovu svojevrsnu ekspediciju je veliko, a zanimljivo je da medju zainteresovanima najvise ima Beogradjana. Oni koji krenu u ovo razgledanje sopstvenog grada nece se pokajati: saznace mnoge zanimljive podatke o ulicama kojima prolaze svakog dana, o zgradama koje su im do sada izgledale obicne, saznace kako su gradjene, ko ih je i kako izgradio, kome su pripadale… U starom Beogradu gotovo svaka zgrada ima svoju pricu koja svedoci o nasoj istoriji i nacinu zivota nasih predaka… Kalemegdan je zasebna prica, a tri sata, koliko traje njegovo razgledanje, malo je da se kaze sve o ovoj tvrdjavi na raskrsnici evropskih kultura. U svakom slucaju, uz pomoc zaista strucnih vodica Maje Stamenkovic i Branka Rabotica, brzo cete shvatiti koliko je Beograd uzbudljiv i zanimljiv grad. (R. Jovovic, fotografija: D. Timotijevic)

VOJSKA, 20. januar 2000.
(BEOGRAD NEKAD I SAD: POGLED IZBLIZA) ... Godinama prolazimo gradom ne pitajuci se ni kako je grad nastao, ni kako su rasle njegove ulice, ni kako su gradjene pojedine manje ili vise znacajne zgrade. Na svoj grad kao da ne misle ni starosedeoci, ni dodjosi. Cesta su i vrlo gruba narusavanja starih ambijentalnih celina, cak i kulturno-istorijskih spomenika. Svega toga ne bi bilo, ili bi bilo mnogo manje kada bismo svoj grad bolje poznavali. To je i bila ideja dugogodisnjih vrsnih turistickih vodica Maje Stemenkovic i Branka Rabotica, autora dveju akcija - razgledanje beogradske tvrdjave i razgledanje beogradske varosi... (V. Stojanovic)

POLITIKA, 9. avgust 2000.
(LEKCIJA IZ ISTORIJE GRADA KROZ SETNJU) ... Uprkos tome sto je Beograd leti bar sto se onih pravih turista tice pust grad, vodici Maja Stamenkovic i Branko Rabotic ne odustaju od uobicajenih setnji Tvrdjavom... Tako, zainteresovani za upoznavanje istorije prestonice svakog vikenda mogu poci u avanturu koja ce potrajati vise od dva sata. Za poslednje dve godine koliko traje razgledanje Beogradske tvrdjave, odnosno godinu dana koliko vec gosti i zitelji Beograda mogu da upoznaju Varos-kapiju, u turisticki obilazak krenulo je vise hiljada zainteresovanih... (J. Petrovic)

  Knjiga utisaka ucesnika razgledanja


Ocenite ovaj sajt!
Od Vase ocene zavisi pozicija ove prezentacije (i Beogradske tvrdjave!) u okviru najvece selekcije 
web sajtova posvecenih zamkovima i tvrdjavama u svetu. Raspon ocena: 1 (min) - 10 (max).

Razgledanje beogradske varosi
 Posetite i ovu nasu prezentaciju (otvara se u novom prozoru).

 

Home | Razgledanje | Istorija | Bilo je to... | Foto tura | Plan
Literatura | Recnik fortifikacija  | Odjeci akcije  | Utisci ucesnika